Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Paweł Owczarek Karol S Krzysztof ....... krzysztof , Adam Saczawa Aleksander Gidel Krzysztof Erne Ola Tu Bartlomiej Bryndza (3369 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
lena1 napisał:
Moje doświadczenia przez ostatnie siedem lat w Norwegii....starsi Norwegowie , szczególnie Ci z północy, sympatyczni, otwarci. Oslo i okolice bardzo różnie. Moi sąsiedzi przez ponad pięć lat nie zauważali nas zupełnie, za wyjątkiem ojca rodziny, oficera marynarki. Ponad rok temu wyprowadziliśmy się i kiedy odwiedziliśmy poprzednie miejsce zamieszkania, sąsiedzi kłaniali nam się cali w usmiechach i grzecznościach. Myślałam, że padnę! Może wpływ na to ma praca mojego syna w ich szkole...nie wiem.
Mieszkam teraz w Spydeberg u...... wspaniali, mili ludzie. Otwarci i bardzo grzeczni. Młodzi nie mieli zwyczaju kłaniać sie sąsiadom, ale już się nauczyli.

żurnalistka płodząca ten artykuł jak i inni dający swoje zdanie w tym wątku
mieli na myśli porównanie Norwegów do Polskich Panów
także chyba tego oczekujemy od wypowiadających się
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
lena1 napisał:
Moje doświadczenia przez ostatnie siedem lat w Norwegii....starsi Norwegowie , szczególnie Ci z północy, sympatyczni, otwarci. Oslo i okolice bardzo różnie. Moi sąsiedzi przez ponad pięć lat nie zauważali nas zupełnie, za wyjątkiem ojca rodziny, oficera marynarki. Ponad rok temu wyprowadziliśmy się i kiedy odwiedziliśmy poprzednie miejsce zamieszkania, sąsiedzi kłaniali nam się cali w usmiechach i grzecznościach. Myślałam, że padnę! Może wpływ na to ma praca mojego syna w ich szkole...nie wiem.
Mieszkam teraz w Spydeberg u...... wspaniali, mili ludzie. Otwarci i bardzo grzeczni. Młodzi nie mieli zwyczaju kłaniać sie sąsiadom, ale już się nauczyli.

żurnalistka płodząca ten artykuł jak i inni dający swoje zdanie w tym wątku
mieli na myśli porównanie Norwegów do Polskich Panów
także chyba tego oczekujemy od wypowiadających się

.......Trudno okreslic co miala na mysli zurnalistka "przepisujac" ten artykul......

to sa spostrzezenia chyba kobiety z Wietnamu, a Wietnam to zupelnie inna kultura. Relacje i spostrzezenia napewno sie roznia. Niepotrzebne zamieszanie....

Nastepnym razem bedzie pewnie dyskusja o pogodzie, bo pewna Tajka powiedziala ze tutaj jest strasznie zimno...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
flink napisał:

.......Trudno okreslic co miala na mysli zurnalistka "przepisujac" ten artykul......

nic a nic nie możesz się domyślić intencji żurnalistki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
Jasta ty jak zwykle snujesz ta swoja teorje spisku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
nasza cudowna, szlachecka kultura....mmmmm, cmok w raczke ladnej kobiety, przytrzasniecie dzwiami starej wiedzmy, miejsce w autobusie dla rozmnazajacej gatunek, kopa w tylek dla pedala... pierdzimy tylko zapachem roz i rozsiewamy cudny zapach polaka przed weekendem... (tylko w piatek po 17-tej)...
nasza kultura jest wielka....
nauczymy ich... wiesniakow....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
weekend dla prawdziwego polaka tydzien trwa...caly......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty
Adam Krysiak
(adamkrysiak)
Stały Bywalec
Brakuje mi tu tylko jednego ile procent jest milych a ile nie i co sie rozumie pod pojeciem mily, bo w wietnamie jest to np. klanianie sie do pasa, w norwegii zwykly usmiech ktorych wiele wokol, w polsce itd. itp. Ale najsmieszniejsze jest to ze jeszcze wyklady na ten temat prowadzi. Kazdy orze jak moze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Chyba nie do końca z Tobą się Adamie zgadzam...są bowiem jakieś normy ponadnarodowe i uniwersalne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Jan Kowalski
(tadec)
Wiking
Behavioryzm kulturowo - kodeksowy :
Norwegia,przejscie dla pieszych,Polak idzie,Norweg jedzie :
Polak zatrzymuje sie przed przejsciem, zdziwiony patrzy na stajacego Norwega ("Czemu ten idiota nie jedzie?".
Norweg zatrzymuje sie przed przejsciem,zdziwiony patrzy na stojacego Polaka ("Czemu ten idiota nie idzie?".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Iwona Iwa
(Iwka)
Wiking
Ogólnie uważałam ich za miłych i uprzejmych ludzi,ale ostatnie zdarzenia w moim przypadku zmuszają mnie do zmiany oceny.Stwierdziłam,że są rasistami i bardzo zazdrośni ! Bo jak może przyjechać taki np.polaczek i dobrze sobie radzi w ich kraju.A przecież powinien pić i pokazać się z najgorszej strony.Mam sąsiadów hindusów,są normalni i bardzo sympatyczni,może dlatego że są przybyszami !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok